onsdag 25 mars 2009

Kittlar fortfarande allt annat än dödsskönt i kistan

Men jag fick en fundering. Efter att ha läst Lollias inlägg.

Jag lever med en sopsorterings-nazist. Jag tyckte jag var ganska duktig innan, som typ inte slängde batterier i sopsäcken och slängde papper i pappersåtervinningen. Han har tagit det till en helt ny nivå. Konstigt nog, för det där med sopsorteringshysteri rimmar väldigt illa med hans personlighet.

Men, då kommer min fundering. Vi skaffade avfallskvarn för...hmm..ett drygt år sedan? Hans idé, men en briljant sådan. Alla dessa sunkiga soppåsar som man skapar med äckliga stinkande matrester är ett minne blott. Och det vi faktiskt producerar i vanligt skräp har gått från en triljon påsar i veckan till max två. Oftast bara en. Luktfri.

Göteborgs Kommun har förbjudit avfallskvarnar om jag inte är helt fel ute, men Renova gillar det eftersom det blir biogas. Ett plus ett blir...tre?

Och i andra kommuner installeras det på kommunens bekostnad avfallskvarnar i alla nybyggda och ombygga lägenheter för att det är bra.

Vad är det då jag inte fattar? Jag gillar det för att jag hatar äckliga soppåsar och jag blir av med alla matrester. Renova gillar det. Så vad fan har kommunen emot det?

Rekommendation, inte speciellt dyrt: www.avfallskvarn.se och installationen går att göra själv - snabbt och okomplicerat.

*tillbaka till fosterställning i soffan*4 kommentarer:

Silver sa...

Nu gissar jag bara, men det skulle kunna vara så att Göteborgs reningsverk inte är byggd för att klara av sånt avfall. En avfallskvarn leder ju till att större bitar av avfall som kommer ner i vattnet etc. Jag gissar att det skulle kunna vara en anledning...

Själv har vi kompost, vilket fungerar utmärkt, men jag antar att ni inte har samma möjlighet till det.

Krya på dig vännen!

PGW sa...

Avfallskvarn är suveränt! Jag har aldrig träffat på det i Sverige, märkligt nog (ogina kommuner?) men vi hade det i London. Och deras avlopssystem är väl inte direkt känt för att vara modernt ..?

Blue sa...

Silver: Tack. För Krya-Påningen. :o)

Grejen är ju att Renova är vårt reningsverk, och dom gör biogas. Glatt och käckt. Och, en kvarn mal ner det i så fina bitar att om du jämför med det du spolar ut på toaletten framstår som stora stenbumlingar i jämförelse. Både maten och toan och allt annat som spolas ner hamnar ju i samma avloppsvatten. Matresterna är snällt avfall, och rent miljömässigt så är det bättre att mala ner det än att både slänga (=bränna) det och tom att kompostera. Kompost är en bra ide och man kan återanvända det, men undertiden som det ruttnar så utsöndrar det...hmm...metangas (rätta mig om jag har fel, detta är egentligen inte mitt område). Jag vet bara att det är en gas som egentligen inte är skitnyttig för mijön.

Så reningsverket vill ha det, vi vill ha det, men kommunen vill det inte. Om dom nu inte har ändrat sig.

PGW: Ja, jag kan ju bara hålla med. Och jag hade ingen aning om att det var vanligt i England. För mig är det ju jättenaturligt med avfallskvarn eftersom det är så abbans vanligt i USA. Jag känner inte till en enda människa eller varit i ett enda hus utan avfallskvarn. Alla har det verkligen. Men här verkar det komma som en total och främmande nyhet? Och jag håller med dig. Engelsmännen är väl inte kända för att ligga i framkant vare sig när det gäller avloppssystem eller något annat ;o)

Så vad är grejen?

Anonym sa...

Halvrätt. Renova är ett kommunägt (gbg m flera) avfallsbolag som bland annat driver sävenäsverket där man bränner sopor, sopbilar, trasnportsystem, mm.

Reningsverket, Ryaverket, ägs av ett annat bolag som heter GRYAB.

Tyvärr kan inte GRYAB ta emot så mkt avlpoosvatten, som innehåller den koncentrationen organiskt innehåll som det skulle bli om manfritt fram fick till det med avfallskvarna. Istället satsar man i Göteborg på insamling av bioavfall, och den vägen tar man vara på det med målet att röta det biologiska avfallet till just biogas.

Peronligen tycker jag kasnke att det vore intressant med en större biogassatsning på Ryaverket, men tyvärr finns det helt enkelt inte fysikskt utrymme därute (har jag för mig).

Ja, jag jobbar i staden, nej inte med dessa frågor direkt. :-)