tisdag 22 januari 2008

Barn – Jobb – Barnlös – Karriär

Kan fortsätta i evigheter på att bara fila på överskriften. Men jag fick mig en liten tankeställare häromdagen. Som egentligen bara var en fortsättning på egna tankar som jag nu bestämde mig för att samla ihop i en liten bunt, skriva ner och se hur logiskt det blir.Antagligen inte logiskt allt – men som Lollias säger. Det är min blogg och jag gör som jag vill :-pDetta inlägg är apropå könsroller och barn. Och det finns ”more to it than that”Det finns MAMMOR också. Hujedamej! Och kvinnor som inte är mammor. Och mammor som inte är kvinnor – eller hur det nu blir när jag har funderat klart.Okay – here goes!Jag är 37 år (i ett par timmar till). Jag har sagt sedan jag var 19 att jag inte är intresserad av att skaffa barn, men däremot alltid sagt att inget är ristat i sten, utan att jag kanske ändrar mig.Idag säger jag samma sak, 18 år senare. Men jag kanske fortfarande ändrar mig. Men i min ålder har i princip ALLA barn. Och alla lägger huvudet på sned och säger något i stil med ”du kommer ångra dig – barn är meningen med livet” medan jag ser hur dom tänker hur synd det är om mig som inte förstår meningen med livet (sist jag läste Liftarens guide till Galaxen var meningen med livet 42 – men det kanske har ändrat sig – vad vet jag).Och där kommer vi till de olika typerna av mammor jag möter, älskar och lever med. Och detta är mammor jag känner – inga påhittade stereotyper.  1. Åsikts Mamman:

Mamman som hysteriskt försöker pådyvla mig sina åsikter om barn. Som mer eller mindre går igenom alla argument som finns för att få mig att skaffa barn. Och som dessutom inte lyssnar alls på MINA argument. Mamman som jobbar deltid för att barnen inte skall lida. Lida? Mina föräldrar har alltid varit arbetsnarkomaner, inte fan led jag av det. Snarare tvärtom. De gav mig en hög arbetsmoral, och en tro på mig själv att det inte finns några begränsningar alls. Jag kan bli vad jag vill – om jag vill. Och med mina föräldrar i åtanke hävdar jag att det går att kombinera med barn om jag skulle vilja det. Dom klarade det. Trots resor över hela jorden nästan veckovis. Trots övertid. Med två barn. Men det krävdes säkert en hel del logistik.Men jag personligen hade inte varit gladare idag om mamma hade jobbat halvtid och stått med maten på spisen när jag kom hem. För hon hade inte varit lycklig då. Och jag hade definitivt inte varit lycklig om pappa hade jobbat deltid och stått med maten på spisen när jag kom hem. Min älskade pappa bränner nämligen vid tévatten.

  1. Ensamma Mamman:

Mamman som jobbar heltid, har delad vårdnad om barnen. Som tycker att mitt val är helt okay. Hon sticker inte under stol med att barnen är det bästa hon har gjort och både Stor-Sonen och Lill-Trasan är hennes stolthet och lycka. Men hon skulle aldrig göra avkall på sin egen personlighet för barnens skull. Läs nu rätt här. Jag sa personlighet. Däremot gör hon givetvis avkall på en massa annat för barnens skull.
Men hon skulle aldrig argumentera med mig om att barn är allt, och att jag går miste om något för att det är något jag har valt bort.
Och hennes barn får mat på bordet och behöver inte gå till dagis i olikfärgade strumpor. Även om nu maten på bordet inte serveras klockan 14:00 då hon arbetar heltid.  1. Coola Mamman

Mamman som har stenkoll på läget och en underbar dotter. Eget företag, driftig som tusan. Och dessutom modellsnygg med kläder, smink och en frisyr som inte bara jag utan troligen en supermodell skulle avundas henne. Inte heller hon har åsikter om mitt val. Men kan man ha barn, se ut som hon gör, ha ett jobb som hon har – så vette fan om jag inte är redo att tänka om :o)  1. Halvtids Mamman

Mamman med två fantastiska döttrar. En man som jobbar heltid. Men hon har valt att arbeta deltid för att ha mer tid med både sig själv och sina barn. Alltså inte bara för barnens skull – utan även för sin egen. Hon får kvalitetstid med både barn och sig själv. Och även där en mamma som inte tycker att jag är knäpp på något vis för att jag har valt bort barn.  1. Sunkiga Mamman

Mamman som fick tre barn tidigt, var hemma på heltid i tio år. Troligen har hon heller inte tittat sig själv i spegeln sedan första graviditeten utan går glatt på stan i gamla fleecebyxor. Hon jobbar numera halvtid. Skulle inte få för sig att unna sig själv något plagg dyrare än 150 kronor medan barnen får allt (inte riktigt kanske – men det mesta spenderas på barnen). Nu tror ni att jag ska säga att hon fördömer mitt val – men icke då – inte ens hon gör det. Och barnen mår bra.Vad jag vill säga med det här långa och ologiska babblet vet jag inte riktigt. Men jag vet vad som triggade det. Och det finns en uppsjö av olika mammatyper utöver dessa.

Var och en blir salig på sitt sätt. Acceptera olikheter. I alla ovanstående fall mår barnen jättebra.


Om jag väljer barn så kommer jag inte välja bort mig själv. Jag kommer inte välja bort mitt jobb. Men jag är inte dummare än att jag inser att den dagen barnen står där med strutsen (eller var dom nu kommer ifrån), så kommer det finnas personer i mitt liv som kommer att betyda mer för mig känslomässigt än vad jag själv gör.Men kära mammor, framför allt Åsikts Mamman, inga mer åsikter om hur folk väljer att leva sitt liv vare sig det är med eller utan barn. Det finns ingen manual för motherhood.Det finns ingen manual för livet helt enkelt.

4 kommentarer:

The Pale Green Woman sa...

*nickar intensivt och instämmande*

Blue sa...

Välkommen Pale Green Woman :o)

Det var nog första gången du lämnade ett tassavtryck i min blogg - det gläder mig att det var positivt - trots att jag "sköt från höften" när jag skrev det. Men du önskade ju mer skjutande, så här kom det :)

*nynnar* det kommer meeeraaaaa

The Pale Green Woman sa...

Skjut på du :-) Jag får väl ducka om du skjuter för vilt!

Blue sa...

Ja du, jag hade förväntat mig att det skulle skjutas hej vilt efter det inlägget och sitter med skottsäker väst, laddad Big Fucking Gun, och hjälm. Och beredd att ducka precis som du.

Inget skjutande. Börjar folk bli blasé...eller är det så enkelt att ingen läser min babbel-blogg :o)

*polerar hjälmen lite extra*