söndag 28 september 2008

Källsortering?

Okay - inte ett kul inlägg - men jag måste ju bara fråga.

Jag håller på med en grej om återvinningsstationer, och varje liten sak blir en diskussion i vår familj. Inte av ondo dock, vi älskar att diskutera men ibland kommer vi liksom ingen vart eftersom vi inte pratar fakta.

Jag bor med en källsorteringsnazist. Vi har påsar överallt, med metall (dvs allt från burkar till kaviartuber med korken ordentligt avskruvad och lagd bland plasten), plast, glas, tidningar, batterier och wellpapp.

Jag tror att det är allt.

Och jag säger att ALLA sorterar inte så. Hade jag inte bott med honom hade jag dyngat iväg det mesta i grovsoporna. Jag är van att sortera tidningar, papper och batterier, men banne mig om jag hade stått och slängt en kaviartub på ett ställe, eller en kartonbit på ett annat.

Och så inbillar jag mig att gemene man gör också. Medan mannen hävdar motsatsen. Jag är en bland de få som inte sorterar som han gör, och sedan åker till återvinningsstationen och lägger det i rätt fack.

Och jag fortsätter hävda att han är en bland de få som sorterar något annat än papper och batterier.

Hjälp mig här.

Hur gör ni????

3 kommentarer:

Corundum sa...

Oj, det var faktiskt en mycket bra fråga...

Själv avskyr jag diskussioner som inte handlar om åsikter utan om fakta (hur månag sorterar eg?), men som man inte kan ta reda på. Jobbigt.

Nå, i vilket fall som helst. Jag är från en familj som är nitiskt duktig på källsortering, och jag antar att jag anammat mina föräldrars vanor. Var sak på sin plats, det är mycket sällan jag säger "Äh!" och bara hivar metallen i grovsoporna.

Men det går ändå lite upp och ner. När jag har mycket att göra med annat, plugget går tungt eller något likannde, då är jag slarvigare.

Så JA, jag sorterar noga, men tyker det är drygt. Hoppas verkligen det gör skillnad! Jag ställer mig personligen lite tvivlande till att källsorteringen är bra som vissa påstår. Men vad kan man göra annat än att följa majoriteten av experternas rekommendationer när man själv inte kan något om området?

/Corundum
ordensmakt.blogspot.com

Karriärmamman sa...

Jag sällar mig till återvinningsfanatikerna. Här hemma är det likadant, metall för sig, papper för sig, plast för sig, kläder för sig osv. Och jag vågar mig på att påstå att de flesta runt oss gör likadant.

LadyFi sa...

Ja - vi gör samma förutom att vi lägga in plast och metall i samma påsen och sedan sortera dem när vi är framme i återvinningssationen.

Batterier i en påse. Glödlampor osv. ska till elavfallsstation som ligger i Statoil. Kartonger in en annan påse. PET flaskor och glass och tidningar ska också tas hand om.

Det är därför man är så trött under helgerna!