onsdag 26 mars 2008

I'm a survivor...yet again!

Mörbultad trut.

Och ÅTERIGEN envisas dom med att säga att dom inte förstår att jag är rädd. Fast jag säger att jag är rädd så fort jag kommer dit och ett par gånger under tiden.

Tydligen skall man, om man har tandläkarskräck, gråta hejdlöst hela tiden och avbryta behandligen i tid och otid. Min grej är istället att ligga spänd som en fjäder, tyst och stillsam för att det skall vara över så fort som möjligt.

Detta misstas av dem för självkontroll.

Visserligen trevligt med beröm för att man har en enastående självkontroll - men dom kunde inte ha mer fel.

Idag spände jag mig så mycket och höll en spegel i ena handen samtidigt. Först när jag kom hem upptäckte jag ett blåmärke, eller "tryckmärke" på tumleden där jag hade tryckt ner spegeln under hela timman jag låg i stolen.

Sicken självkontroll. Jag undrar om jag andas någon gång under tiden. Men det bör jag ha gjort. Annars borde hela jag vara blå och inte bara tumleden. Sväljer vet jag att jag gör i alla fall. Hela tiden och för glatta livet.

Tandläkarrädsla torde vara den vanligaste rädslan. Men varför?

Jag vet att i mitt fall beror det på att jag hade en grymt elak tandläkare på Folktandvården från det att jag var barn tills man fick välja och betala själv.

Han trodde inte på bedövning. Alls. Så under hela min barndom lagades det tänder på Rädda Damen utan bedövning. Med vad som kändes som en bilningsmaskin.

Jag älskar bedövning. Ju mer dessto bättre.

Jag får väl vara glad över att jag inte har sprutskräck också.

Självkontroll...

*fnyser*

2 kommentarer:

Lollias sa...

Min tandläkarskräck kommer av sprutskräcken. Gissa om det är kul?
Jag känner igen mig i din beskrivning, fast jag har inte sett mig själv som fobisk. Jag har ansett att jag "tycker illa om att gå till tandläkaren", men när jag till sist äntligen fick börja gå hos lassatandläkaren (hög som ett hus sover man sig igenom även en rotfyllning, det vet jag av erfarenhet) konstaterade de att jag faktiskt lider av fobi. Marsch iväg till psyk, som faktiskt var lite lajbans - för nu har jag ju blitt liksom ammmrikansk å gått i terapi för min fobi... Hjälpte faktiskt litegrann, har inte lägre sjöblöta kläder efter besök hos tandis. Alltid något - jag AVSKYR att svettas (och gör det tack och lov sällan). Bästa delen var att mina tandläkarbesök räknades som en del av fobi-behandlingen och sålunda ingick i frikortet - jag gick till tandis GRATIS i nästan ett år!!!
Men tandläkarbesöken är fortfarande INTE roliga...

Blue sa...

Va?

Gratis?

Jag gick en tid hos en specialist på sjukhuset för att få den omsorg som jag behövde, plus att jag fick lustgas vilket gjorde det hela hyfsat lattjo. Men inte var det gratis?

Inte nog med att det är horribelt att gå dit, man skall dessutom betala hutlöst för det.

Betala för att vara rädd, och lite extra avgifter för tortyren liksom.

Jag vill också gå i terapi. Dels för att vara en lugn och sansad person i alla situationer. Och dels för att lägga pengarna på roligare saker än att våndas i tandläkarstolen.

How? Where? Why?

(Jag skriver på engelska så du förstår nu när du är lite ammerikansk ;o)