onsdag 5 november 2008

Nagelbitare...

Ligger och kollar på valvakan. Lär inte bli någon sömn för mig inatt. Många stater har precis stängt sina vallokaler, och just nu är det alldeles för jämnt skägg mellan Obama och Onkel Fester.

Jag vet inte om ni har järnkoll på hur valet går till, och jag orkar inte leta upp exakt hur det fungerar så ni får leva med det som ligger i huvudet på mig.

Varje stat har ett antal elektorsröster, beroende på storlek på stat. Det totala antalet elektorer är 270 stycken, och det handlar alltså om att få majoriteten av 270. Inte ett klockrent system, eftersom det i praktiken innebär att, om jag minns rätt, det räcker att vinna de tio största staterna för att bli president. Kommer inte ihåg det exakta antalet, så skjut mig inte om jag säger fel. Jag är trött, men brukar ha järnkoll även på amerikansk politik.

Å andra sidan är inte vårt system kalasbra heller, eftersom det handlar om att alliera sig med andra partier och sen vinner ett jävla partiblock.

Nåväl. De stater som har stängt sina vallokaler lutar åt Obama. Men det är jämnt, äckligt jämnt!

Och de stora staterna med flest röster är inte räknade.

Alldeles nyss blev det fel i räkningen av Floridarösterna igen *fnissar*. De räknade men fick inte ihop 100%.
Men, fascinerande nog leder just nu Obama i Florida.

Kanske borde anställa nya rösträknare i Florida? Jag är här - jag kan räkna :o)

// Eder Utrikeskorrespondent på plats i USA

*funderar på att börja skorra som Folke Rydén*

1 kommentar:

Corundum sa...

Nå, det blev ju som det skulle till slut. Tur är väl det, annars hade haft en galen, homofob hockeymorsa på halsen som vice-president, och det kan då jag gärna slippa.

Skriv och berätta om hur allt går därborta på andra sidan pölen nu när det är avgjort!

Ha det fint.
/jag.
ordensmakt.blogspot.com