måndag 22 september 2008

Inlärd Hjälplöshet

Eller "En Idiotförklaring till".

Grannen har tagit ryggmärgsprov idag, och hennes make var med hos doktorn. Hon fick strikta instruktioner medan maken hörde på, att idag OCH imorgon får hon bara ligga. Inte sitta, inte stå, inte gå. Bara ligga. Enda undantaget är om hon måste gå och kissa.
Tur det!

Maken stannar hemma från jobbet dessa två dagarna för att ta hand om henne.

Två timmar efter att de kom hem från läkaren ringer grannen till mig och frågar om jag kan komma in till henne imorgon och göra potatismos om hennes man skalar och kokar potatisen.

SAY WHAT?

Jo - det gör jag - för hennes skull. Vad mig anbelangar kan även han dricka kiss ur en soppflaska.

Momenten (för hennes del - som inte gillar klumpar i moset) efter kokning är att ta potatisen, hälla av vattnet, lägga i smör, lite mjölk, salta och peppra. Och sen dra på elvispen.

Hur svårt kan det vara?

Men jag gör det. Och stoppar hennes make i kategorin "Inlärd Hjälplöshet"!

4 kommentarer:

Corundum sa...

WHAT?!?!!!??

Okej. Det där är ILLA. Riktigt illa. Alltså, jag skäms för att tillhöra den manliga halvan av befolkningen. Jag säger inte att det inte finns tjejer som inte "kan" laga en punktering på cykeln när det krävs av dem, men mat är liksom något grundläggande... Kan man inte prestera potatismos förtjänar man att svälta ihjäl.

Men, som du skriver i din rubrik: det måste väl röra sig om en "inlärd" hjälplöshet. Han vill kanske slippa laga mat och ser därför till att inte kunna göra det. Kanske vill hon behålla någon slags "kontroll" över honom och VILL inte att han ska kunna laga någon mat... Jag vet inte. Det gör mig beklämd i vilket fall som helst.

Jag fick höra av en kollega en gång att hennes man inte kunde laga mat alls. Jag frågade hur han klarat sig innan han blev tillsammans med henne, och hon berättade att de två-tre år han bott själv, i perioden mellan flytten från sin mor och förhållandet med henne så hade han uteslutande levt på micromat. Helt otroligt. Och jag förstår inte hur man kan berätta en sån sak utan att skämmas. Jag hade inte visat mig utomhus om jag vetat att folk kände till något sådant om mig.

Vad sa du till din vän om saken egentligen?

/jag.
ordensmakt.blogspot.com

Blue sa...

Hon vill att han skall laga mat. Men han "kan" inte. Han kan åka och köpa pizza dock.

Det finns för många i den generationen som är hopplösa, männen alltså, först har de blivit omhändertagna av mamma och sen gifter dom sig.

Jag drar inte alla över en kam, men väldigt väldigt många.

Min älskade älskade pappa är en av dom. Han har aldrig behövt laga mat. Men han är en hejare på att koka tévatten. När min styvmor jobbade i Ryssland i ett år och pendlade, dvs inte var hemma mer än ett par dagar varannan vecka så levde min pappa enbart på micrad pyttipanna *uäck* och Findus Fiskgratäng. Och en jävla massa choklad och bakelser.

Det senaste året har han börjat intressera sig. Men inte en enda gång under hela min uppväxt har jag ätit något han har tillagat.

Generation Orvar.

Dom är driftiga och duktiga, men kan inte laga mat om någon så håller en pistol mot huvudet.

Och jag lovade att hjälpa henne. Det är ju hon som är sängliggande, inte han. Och det är ju inte hennes fel att han inte kan åstadkomma potatismos. Hade det inte varit för henne så hade han, precis som jag skrev, gärna fått dricka kiss ur en soppflaska eller vice versa :o)

The Pale Green Woman sa...

Men vad är det med de här människorna?! Kan man läsa innantill så kan man laga mat! Hur tror de att vi kvinnor lär oss laga mat? Tror de att det är genetiskt eller? Bah!

Blue sa...

Generation Jättepropp Orvar :o)

Och det är väl bara att konstatera att vi kvinnor är smartare. Så enkelt är det.

Vi har en överlevnadsinstinkt som gör att vi inser att vi MÅSTE ha mat. Sen hakar mannen bara på liksom...